Стаття опублікована на сайті видання Forbes.

Туристична сфера, зокрема готелі та ресторани, зазнали серйозних втрат через війну. Одні зруйновані вщент, інші потребують сотень тисяч доларів на ремонт. Уряд запропонував бізнесу можливість отримати кошти на відновлення зі спеціального фонду. Як ним може скористатися бізнес?

«Через влучання снаряду руйнувань зазнали всі номери», – розповідає власниця готелю «Краматорськ» Валерія Карпенко. Точних даних про пошкоджені внаслідок воєнних дій готелі в Україні немає. Серед тих, про які говорилося публічно, близько 12 готелів на майже 1000 номерів сукупно, розповів Forbes керівник напрямку консультаційних послуг у сфері нерухомості EY в Україні Ростислав Хома. Серед великих готелів – київський Alfavito (229 номерів), «Харків» (205 номерів), «Україна» в Чернігові (99 номерів).

Від військових дій постраждали приблизно 1000 закладів харчування, додає Forbes засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Часткове руйнування приміщення ресторану, за її словами, може принести збитки 100 000–150 000 грн, значні – від 500 000–1 млн грн. Будівлі, які повністю зруйновані, – це збитки від $100 000, каже Насонова.

Ракети замість відвідувачів

«Російська авіабомба влучила в автозаправку, яка знаходиться поруч із нами, – говорить співвласник хінкальні «Радіо Тбілісі» у селищі Мила на житомирській трасі Сергій Парасій. – Мінами побило всю будівлю». На запозичені кошти хінкальню вдалося відновити за декілька місяців.

У Ribas Hotels Group постраждав готель у центрі Херсона та один із глемпінгів мережі Mandra Glampings, розповідає засновник Артур Лупашко. «Зруйновано 20 номерів, три поверхи, вибиті всі вікна в будівлі», – каже він. Приблизна сума відновлення – $800 000. Лупашко хоче реконструювати постраждалі об`єкти в тандемі з державними проєктами. «Вони ефективні, і там зрозумілий механізм», – вважає він.

Про які держпроєкти говорить Лупашко? У березні 2022 року Кабінет міністрів створив Фонд відновлення зруйнованого майна й інфраструктури. З середини грудня уряд дозволив використовувати кошти з цього фонду на відновлення постраждалих «туристичних об`єктів», зокрема готелів і ресторанів.

Крім засновника Ribas Hotels Group, ще чотири власники готелів або ресторанів, з якими поспілкувався Forbes, подали заявку та сподіваються отримати відшкодування від Фонду відновлення.

Складна ситуація в підприємців на Донеччині та Луганщині. Михайло Розумний вклав у відкриття готелю «Дольче-Віта» у Святогірську понад $5,5 млн. Зі звичайного радянського табору він перетворився на один із найбільших готельно-ресторанних комплексів у місті. Коли Святогірськ потрапив під окупацію, росіяни обстріляли будівлю готелю. Збитки – близько $2 млн, говорить Розумний.

Наприкінці вересня 2022 року ракета влучила в готель «Краматорськ», який був одним із найбільших на підконтрольній Україні території в Донецькій області. Через обстріл зруйновано майже 3000 кв.м.

У готелі на постійній основі жили представники місії ОБСЄ та іноземні журналісти, що відчутно впливало на прибуток компанії, каже власниця готелю Валерія Карпенко. За рік сплачували більше 1 млн грн туристичного збору, додає вона.

«Поки що не можу знайти експертів, які б могли поїхали до міста і провести експертизу і оцінити збитки, які завдали російські війська», – говорить Карпенко. Вона також розраховує отримати кошти від Фонду відновлення.

Як працює Фонд відновлення

Щоб скористатися допомогою, власники постраждалого бізнесу мають заповнити заявку. У ній треба розповісти про форму власності, вид права на обʼєкт, пошкоджену площу, описати основні пошкодження й орієнтовну вартість відновлення об`єкта. Підприємці, з якими спілкувався Forbes, розповіли, що проблем або труднощів із подачею заявки не виникло. Хоча ще ніхто з них не отримував кошти на відновлення.

Отримати відшкодування може бізнес, який постраждав «внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією РФ проти України».

Читайте продовження за посиланням на сайті видання Forbes.