При проектуванні і будівництві об'єкта гостинності необхідно враховувати містобудівні норми населеного пункту. Планувати зведення будівлі готелю, дотримуючись всіх необхідних державних будівельних норм (ДБН), найлегше тоді, коли обирається ділянка під будівництво готелю.
На основі документа про державні будівельні норми і офіційного доповнення до нього, опублікованого на сайті Міністерства розвитку громад і територій України, ми сформували збірку правил і норм, яких необхідно дотримуватися при створенні концепції, проектуванні і будівництві готелю.
Отже, розіб'ємо перелік нормативів за типом чек-листа із зонами відповідальності: загальні та планувальні вимоги, номерний фонд і логістика.
Загальні вимоги при будівництві готелів
Вимоги до готелю не обмежуються висококласним сервісом. Комфорт слід закласти разом з фундаментом.
У список загальних норм входять:
- водопровід (гаряча і холодна вода);
- каналізація;
- електропостачання;
- газопостачання (увага, при певній поверховості будівлі);
- вентиляція;
- опалення (парове і в окремих випадках - повітряне).
- Проектувальникам слід враховувати, що згідно з приміткою до пункту 4.1 ДБН України, якщо висота будівлі готелю перевищує 50 метрів, то всі комунікації слід підводити за спеціальними нормами.
Ліфти
Ліфти в будівлі необхідно встановлювати, якщо висота об'єкта досягає 4 поверхів і вище. Також необхідність ліфтових кабін обчислюють за таким принципом: відстань від відмітки підлоги останнього поверху готелю до лінії вимощення становить 9 метрів і більше.
Розміщувати їх слід в одній групі у вестибюльній зоні. Вони не повинні бути швидкісними. Однак слід пам'ятати, що час очікування кабіни не має перевищувати 45 секунд.
— У готелях нашої мережі встановлюємо ліфти, навіть якщо об'єкт має три поверхи, — коментує генеральний директор Ribas Hotels Group Артур Лупашко. — Час очікування кабіни — 30 секунд. Це зроблено для того, щоб надати гостю готелю такий споживчий досвід, який згодом знову поверне його в цей готель.
Як мінімум один ліфт необхідно виділити для службових потреб об'єкта. Він має бути логістично пов'язаний з поверхами, на яких розташовані служби експлуатації.
Опалення
У всіх будівельно-кліматичних областях наполегливо рекомендується встановлювати водяне опалення. У тих регіонах, де середня температура самої холодної в році п'ятиденки сягає мінус 40 ° С, можна встановити системи повітряного опалення, яке поєднується з приточною вентиляцією.
В Україні такі довгострокові мінусові температури не фіксуються. Тому даний вид опалення не користується популярністю навіть в Буковелі, де бувають сильні морози.
Ознайомитися зі звітом про проектування нашого готелю в Буковелі можна тут.
Планувальні рішення
Нормативи будівництва та правила проєктування готельного об'єкту залежать від багатьох чинників: чи є будівля окремим об'єктом або входить до складу багатофункціональних будівель - багатоквартирних будинків, офісних центрів, пам'яток архітектури; обсягу номерного фонду та інших вихідних даних.
При розробці концепції готелю і в подальшому проектуванні і будівництві слід враховувати експлуатаційні та інші вимоги до готелю.
Отже, до складу готелів можуть входити різні групи приміщень:
- житлова (номерний фонд);
- приймально-вестибюльна (рецепція і лобі);
- зона харчування (ресторан або лобі зі шведською лінією);
- фізкультурно-оздоровча (спа, басейни, масажні кімнати);
- прибудованих підприємств (літні тераси, зони барбекю);
- служб експлуатації та ділової діяльності (департаменти готелю і технічні приміщення).
Обов'язковими для готелів є дві групи приміщень: житлова і приймально-вестибюльна.
Технологічний прогрес вніс свої корективи, і в останні роки зона рецепції зазнала змін, а в деяких об'єктах і взагалі була ліквідована або перетворена.
— Готель Ribas одним з перших в нашій мережі і в місті в цілому перейшов на безконтактне поселення гостей, — каже Артур Лупашко. — Термінали автоматичного обслуговування повністю замінили адміністратора об'єкта і сприяли тому, що зона рецепції тепер є певним вільним простором, яке гості можуть використовувати як коворкінг або зону відпочинку.
зв'язатися з фахівцем компанії
Номерний фонд
Зона, в якій проживають гості, повинна бути відділена від усіх інших зон (харчування, рекреації, експлуатації).
Часто готелі розташовані в будівлях з різним функціоналом: житлових будинках, розважальних і бізнес-центрах та ін. В такому випадку об'єкти повинні бути планувально ізольовані та забезпечені окремими входами і виходами, а також комунікаціями і системою вентиляції.
Згідно з державними будівельними нормами номери слід розміщувати в найбільш «тихих» секціях будівлі. А саме - подалі від кухні, дитячого майданчика, літньої тераси ресторану, будівельного майданчика та інших джерел шуму.
Частими є випадки, коли хостели або міні-готелі розміщені на цокольних поверхах або у напівпідвальних приміщеннях. Це не тільки не відповідає нормам готелю, це є грубим порушенням ДБН України!
Згідно з головним документом з будівництва та проектування, облаштування житлових приміщень в підземних або підвальних приміщеннях забороняється.
Потоки
- Гості не повинні перетинатися з обслуговуючим персоналом. І навпаки.
- Гості не повинні бачити, як розносяться страви з ресторану.
- Гості не повинні мати доступу в підсобні та складські приміщення.
- Шлях гостя і шлях покоївки, ремонтника і будь-якого іншого члена команди готелю повинні бути розмежовані на всіх рівнях: сходи, ліфти, підсобні приміщення, кімнати відпочинку.
Ці принципи давно є must have в HoReCa. Однак далеко не кожен забудовник враховує нормативи будівництва об'єктів гостинності. Ще на етапі проектування вкрай важливо шляхом планувальних рішень ізолювати персонал від гостей.
Згідно з ДБН В.2.2-17 та ДСТУ 4269 в об'єктах тимчасового розміщення мають бути обладнані номери для гостей з обмеженими можливостями. Причому не тільки номери, але і весь шлях гостя, який пересувається на інвалідному візку, повинен бути максимально комфортним. Маються на увазі ліфт з відповідною площею, ширина вхідних дверей, автоматичне відкривання дверей в зону відпочинку, харчування і коворкінгу, пандуси з кутом нахилу, який не перевищує 1:12. У разі, якщо пандуси вище 45 см, їх слід забезпечити перилами.
Оновлені вимоги до готелів
З 1 квітня 2019 року набула чинності Зміна №1 в ДБН В.2.2-20: 2008 року в документі «Державні будівельні норми України» в частині «Будинки і споруди: готелі».
Що необхідно додати готелям:
- Інклюзивність. Будівництво та проектування об'єкта гостинності: готелю, пансіонату, групи кемпінгів, хостелів та ін. тепер передбачає обов'язкове облаштування щонайменше 10% номерів з таким рівнем універсальності, щоб в них могли розміститися гості з обмеженими фізичними можливостями. До набуття чинності цієї зміни об'єкти розміщення зобов'язані були мати лише один або два таких номери - тобто при номерному фонді від двадцяти номерів цифра коливалася на рівні 1-2 відсотків. Цей фактор слід врахувати, коли ви будете подавати документи на дозвіл на будівництво готелю.
- Посилена пожежна безпека. Після низки трагедій, що трапилися в місцях масового скупчення і відпочинку громадян, був удосконалений комплекс заходів щодо підвищення рівня контролю за безпекою людей. Ми підготували чек-лист з пожежної безпеки для готелів..
- Сортування сміття. Ця умова в ряді європейських країн вже давно прописана у всіх статутних документах, що стосуються готельно-ресторанної сфери.
- Безконтактні ключі.
Що скасували
Тепер на території або в будівлі готелю не обов'язково розташовувати:
- медпункти;
- телефони-автомати;
- залізничні і театральні каси;
- салони з надання перукарських послуг.
З повною і офіційною версією змін можна ознайомитися на сайті Мінрегіону або клацнувши на це посилання, а зробити розрахунок будівництва готелів можна тут.
Корисні статті за вашою темою:
Створення дизайн-проєкту готелю з Ribas Hotels Group. Детальніше за посилання.