Стаття опублікована на сайті «Економічна правда».

Автор: Артур Лупашко, засновник Ribas Hotels Group

Як приєднання до ЄС впливало на кількість туристів в інших країнах та висновки для України

Після закінчення війни та вступу України до ЄС діловий туризм може стати ключовим чинником для попиту на відвідування великих міст, таких як Львів, Одеса, Київ, Дніпро, Харків.

У той час як курортні міста будуть здебільшого приваблювати внутрішніх туристів. Насамперед нам потрібно буде працювати над переверненням негативного стереотипу про Україну як країну війни та залученням більшого числа міжнародних туристів до різноманітних частин країни.

Не маю ілюзій щодо швидкого відновлення туристичного потоку від західних країн, зокрема, з Європи та США. Стабільність, безпека та передбачуваність – ось те, до чого звикли європейці та американці, плануючи свої подорожі за довгий період.

Україна, на жаль, поки що пропонує непередбачувані умови, і цей фактор гальмує швидке відновлення туристичного ринку із Заходу.

До повномасштабної війни ми спостерігали позитивні тенденції щодо туризму зі Сходу. У 2021 році помітно зросла кількість туристів із Туреччини, Ізраїлю та арабських країн, зокрема Саудівської Аравії.

Це було внаслідок введення прямих авіарейсів у Київ та Львів, а також активності туристів у соціальних мережах, які позитивно відгукувалися про Україну.

Цей ринок має значний потенціал, оскільки країни Сходу представляють значну кількість потенційних туристів.

Які можливості відкриваються для готелів після євроінтеграції?

На прикладі Чорногорії можна визначити потенціал інвестування в нерухомість у країні, яка планує вступити до Євросоюзу у 2025-му році. Там щорічно спостерігається стрімке збільшення цін на нерухомість, що свідчить про стабільний розвиток ринку.

Нещодавно я спілкувався із забудовником, який веде проєкт будівництва апарт-готелю в Чорногорії. Вже сьогодні він успішно реалізовує квадратний метр за ціною €10 500. Це вражаюче, особливо з огляду на те, що Чорногорія ще не є членом Євросоюзу, і такі ціни вже діють.

За його словами, іноземці купують нерухомість, розуміючи, що під час вступу Чорногорії до Євросоюзу країна стане більш зручною для подорожей та ділової активності, а економіка буде стабільнішою.

Туризм є важливим сектором для економіки нових країн-членів, на який припадає приблизно 12% їх ВВП, тоді як прямий внесок подорожей і туризму в нові країни-члени становить приблизно 5% (World Travel & Tourism Council, 2016).

За даними Eurostat Statistics, спад прибуття туристів з ЄС у нові країни-члени за період 2007-2014 років відбувся тільки на Кіпрі, де показники знизилися на 22% і Словаччині, на 19%.

В усіх інших одинадцяти країнах за вищезазначений період кількість прибуттів із ЄС зростала, що вказує на те, що вступ відіграв значну роль у розвитку індустрії туризму в регіоні. Хорватія повідомила про найбільш значне зростання, оскільки кількість туристів-нерезидентів збільшилася на 53% у 2014 році порівняно з 2007 роком.

Позитивний сценарій також можливий для України. При прийнятті необхідних законів та вступі до Євросоюзу наша країна може очікувати на швидкий економічний ріст.

Інвестори, як українські, так і закордонні, будуть інвестувати в Україну, очікуючи на величезні дивіденди від євроінтеграції. Важливо, що українці вже мають значні фінансові резерви, які можна використовувати для інвестицій.

Рух грошей в економіці завжди сприяє її розвитку. Інвестиції призводять до створення нових робочих місць, росту економіки та загального підвищення цін, що насамперед додає вигоду інвесторам. Потрібно лише дочекатись завершення війни та гарантій безпеки для України, а також фактичного вступу її до Євросоюзу.

Як зміняться готельні стандарти

Сподіваємось, що український готельний ринок залишиться конкурентоспроможним і не втратить свого унікального характеру, що, на мою думку, на сьогодні переважає над європейським.

Однак важливо визнати, що в Україні відсутній регулятор, який би контролював якість готелів. Та навіть якби він у нас був, ймовірно, його ефективність була б не такою високою, як у Booking.com.

Одне з головних питань полягає в тому, що у нас ще є готелі, які можуть ігнорувати питання доступності для осіб з інвалідністю або мати інші недоліки, такі як електроопалення або номери без вікон.

У Європі є чіткі закони та правила, які встановлюють стандарти пожежної безпеки та забезпечення доступу для всіх. Це перешкоджає появі неконтрольованих готелів.

Впровадження схожих стандартів в Україні може врівноважити ринок, зменшити різницю між готелями різного класу, водночас забезпечивши високий рівень безпеки та комфорту.

Коли мова йде про сервіс, я залишаюся переконаним, що в Україні він нині є вищим за європейський стандарт, тож безпосередньо на нього вступ до ЄС не вплине.

Продовження читайте на сайті «Економічної правди».

Підписуйтесь на наш блог, щоб не пропустити цікаві новини ринку гостинності!