Автор: Тетяна Морозова, провідна архітекторка Ribas Hotels Group, сo-founder & CEO TEMO hotel design

Освітлення в готелі має великий вплив на психологічний стан гостей, зокрема на настрій впливають його потужність, температура і колір. Наприклад, біле, холодне світло може стимулювати активність та концентрацію, тоді як тепле світло формує затишну атмосферу для відпочинку. Проте в кожній зоні готелю світло може змінюватися залежно від функціонального призначення, години дня та погодних чинників.

Тенденції в дизайні освітлення

Серед актуальних рішень варто виділити світильники, натхненні українською культурою. Вони стають дуже популярними як в Україні, так і за її межами.

Світильники з соломи у вітальні в проєкті POTAY під керуванням Ribas Hotels Group. Дизайн інтреʼєру розроблено Temo hotel design.

Також на ринку спостерігається перехід з класичного підходу до освітлення до пошуку більш комфортних та інноваційних рішень. Раніше трендом було робити багато точкових світильників, однак цей підхід вже застарів. Тепер тенденції змінюються в напрямі пошуку більш комфортного освітлення, можливо, навіть без світильників на стелі. Нові формати охоплюють світильники на стінах, підлозі або навіть у вигляді струн між стінами. Крім того, особлива увага приділяється настільним торшерам, що стають ще більш різноманітними в дизайні та функціональності.

Також справжнім трендом у дизайні освітлення, які мені подобаються, стають світильники з кольоровим склом. Вони роблять інтер'єр більш унікальним та естетичним. Їх ми можемо бачити навіть у відео в TikTok.

Сценарії освітлення в різних зонах готелю

Під час проєктування готелю в номерах, в лобі, в SPA та на території обов'язково треба передбачати різні сценарії освітлення. Адже об’єкт працює зранку, вдень і ввечері абсолютно по-різному, і освітлювати його потрібно по-різному.

Ресторан. Наприклад, зранку у ресторані зі шведською лінією освітлення має бути добре сплановане, щоб гостям було комфортно обирати страви на сніданок. Натомість вечірня атмосфера в закладі вимагає приглушеного світла, з акцентами на столах. У зоні біля сцени світло має створювати відповідну атмосферу, підкреслюючи події.

У ресторані освітлення виконує не лише функціональну роль, але й сприяє створенню приємної атмосфери для гостей. Це досягається за допомогою потужності та температури світла. Крім того, важливо враховувати декоративний аспект освітлення. Варто зазначити, що у деяких ресторанах можна помітити надмірне використання яскравих світильників на стелі. Це може відвертати увагу гостей від страв та атмосфери.

Лобі. Для цього простору необхідні різноманітні сценарії освітлення, що дещо нагадує наш підхід до освітлення ресторану. Лобі це місце, де гості зазвичай відпочивають, проводять час і спілкуються, тому ввечері світло має бути приглушеним. Ми здебільшого керуємося температурою світла, намагаємось підтримувати її на рівні 3-3,2 тисячі кельвінів, оскільки при цій температурі шкіра людей виглядає найбільш природно та привабливо, що буде позитивно відображено на фотографіях гостей.

Отже, у лобі в нас зазвичай є кілька зон: з кріслами та диванами, столом для роботи, а також у наших останніх проєктах ми вирішили встановити камін, що додає атмосфери затишку. У кожній із зон світло дещо відрізняється. Наприклад, біля крісел і диванів ми використовуємо приглушене, тепле освітлення, а для робочих столів трохи потужніше, можливо, з використанням настільних світильників. У лобі також ефективно працює освітлення, розташоване нижче рівня очей, що створює комфортну атмосферу для гостей.

Номер. У номері готелю необхідно облаштувати різні види освітлення, які відповідають усім потребам гостей. Насамперед ми рекомендуємо обовʼязково передбачити welcome light це дуже важливий елемент для номерів, що створює затишок. Світло активується, коли гість заходить у номер, тобто ще до того, як він вставить ключ-карту в картхолдер. Підсвідомо відсутність освітлення може викликати відчуття небезпеки у людей, тому важливо, щоб номер був підсвічений при вході.

Загалом у кімнаті має бути загальне освітлення, також можливі інші варіанти, такі як торшер або підсвітка в узголів'ї ліжка, що створює приглушене світло. Варто передбачити спрямоване світло біля ліжка для зручного читання. Якщо в номері є робоча зона, розташування невеликого торшера або лампи зі спрямованим світлом може бути дуже зручним рішенням, особливо в бізнес-готелях.

Щодо санвузла, потрібно підійти до його освітлення з особливою увагою. Підсвітка на дзеркалі над умивальником, хоча і популярна, але не завжди добре освітлює обличчя. Варто розташовувати світильник так, щоб світло було розсіяним та направленим на обличчя, розташоване на рівні очей. Загалом у санвузлах зазвичай використовують світло з нейтральною температурою, але не холодне.

Також важливим моментом є підсвітка санвузлів вночі. Вдалим рішенням може бути приглушена підсвітка тумби з умивальником або інших елементів, яка не засліплює гостя і дозволяє не використовувати основне світло.

Різні сценарії освітлення в номері. Готель Melis під керуванням Ribas Hotels Group. Дизайн інтреʼєру розроблено Temo hotel design.

SPA. Це цікава локація з погляду освітлення, особливо коли мова про басейни. Вода дозволяє використовувати світло як декорацію, оскільки вона постійно рухається, що створює чудовий ефект освітлення. Зазвичай в SPA для більш розслабленого стану гостей використовується приглушене світло, яке регулюється залежно від часу доби та погодних умов. Важливо зробити так, щоб у SPA не було занадто темно. Потужність та температура світла можуть відрізнятись у різних зонах наприклад біля басейну або у саунах. У цьому просторі можна використовувати нестандартні рішення для освітлення, що створює акценти та привертає увагу гостей.

Територія. Про освітлення вулиці часто забувають, але це дуже важливо для атмосфери всередині будівлі. Особливо актуально для котеджних містечок, де масштаби території відрізняються від готельних комплексів. І людям некомфортно перебувати в котеджі без світла за вікном. Враження гостей починається ще за стінами готелю. Інколи гість прибуває ввечері, тому важливо, щоб територія була привабливо освітлена. Навіть якщо це проста плитка, можна використати цікавий світильник з патерном, який підсвічує доріжку до входу в готель. Таке рішення плануємо впровадити в майбутньому готельному комплексі у Тернополі. Спеціально розроблені світильники будуть направлені вниз і підсвічуватимуть покриття доріжок, відтворюючи візерунок води.

Підсвітка ландшафту може значно змінити комфорт перебування. Навіть невелике підсвічування крон дерев поруч з будівлею вже робить оточення більш приємним. Важливо зберегти баланс, щоб не створити яскраве, а натомість затишне, приглушене освітлення.

Чи є стандарти з освітлення?

У Державних будівельних нормах («Природне і штучне освітлення» ДБН В.2.5-28:2018) встановлені стандарти щодо потужності освітлення у різних приміщеннях, де перебувають люди.

Під час розробки дизайн-проєкту важливо виконати світловий розрахунок для кожного приміщення, що дозволяє спрогнозувати, чи буде достатньо світла для комфортного перебування. Це ключовий етап, який допомагає передбачити вигляд приміщення та забезпечити необхідну кількість світильників.

У Ribas Hotels Group є власні стандарти, що регулюють потужність світла в кожній зоні. Ці стандарти перевіряються готельним оператором перед початком керуванням готелем. Таку практику здійснюють не лише в Ribas Hotels Group, а й у великих міжнародних мережах. Це дуже важливо, оскільки відповідність вимогам стандартів гарантує комфорт перебування для гостей.

Підписуйтесь на наш блог, щоб не пропустити новини ринку гостинності!