Стаття опублікована на MC.today.

Глемпінг у перекладі з англійської означає «гламурний кемпінг» (поєднання слів glamour та camping). Це поняття виникло на початку 2000-х років у Великій Британії. Глемпінг – комплекс із комфортними наметами, де є ліжко, кухня, ванна кімната. Він нагадує номер у п’ятизірковому готелі, розміщений на фоні дивовижної природи.

Ринок глемпінгів почав розвиватися в Україні відносно нещодавно: інтерес збільшувався у 2020-2021 на фоні COVID-19 та пов’язаних з ним обмежень, коли туристи не могли виїжджати за кордон. І щороку він стає все більш популярним, оскільки дозволяє відпочивати посеред природи з комфортом рівня готелю.

Автор: Сергій Боєв, керівний партнер Mandra Glampings

Підбір локації

Україна має багатий природний потенціал, до кінця невідомий широкому колу людей. Ми рекомендуємо вибирати видові ділянки у горах, біля водойм (море, озеро, річка), у густому лісі, звивистому каньйоні, на пагорбі з неймовірним природним панорамним видом, щоб гості могли відчути єднання з природою, як і передбачає формат глемпінгу.

«У нашій мережі є власна фішка: ми розміщуємо вікна у глемпах так, що вони завжди виходять на захід або на схід сонця, аби люди могли насолодитися красою неба», – каже Артур Лупашко, засновник мереж Ribas Hotels і Mandra Glampings.

Будівництво

Перевага відкриття глемпінгу полягає в тому, що він не потребує отримання дозвільних документів на розміщення на території, тому його можна зводити на будь-якій локації.

Проте у порівнянні з будівництвом готелю, для глемпінгів часто використовують екологічно чисті матеріали. Крім того, такий формат не вимагає закладення важкого фундаменту. Основа – зробити оснащення інженерними системами: водопровідною та системою опалення, електрикою, під’єднати Wi-Fi.

На фото: Mandra Hills

Інфраструктура

Крім комфорту та оснащення комунікаціями, у глемпінгу бажано розвивати інфраструктуру. Так, можна будувати додатково басейни, чани, бані, ресторан, майданчик для йоги, літній кінотеатр та створювати інші цікаві місця, щоб гості перебували у вас якомога довше.

Фінансова структура

У середньому обсяг інвестицій у глемпінг становить $100-300 тис., в залежності від типу глемпів та інфраструктури на території.

Щодо фінансової моделі, перед відкриттям кожного глемпінгу у компанії Mandra Glampings її прораховують індивідуально, відповідно до кількості наметових споруд, локації комплексу, середньої кількості населення та заробітної плати людей, які мешкають у містах, розташованих за дві години їзди від ділянки. В середньому ціна на проживання у глемпінгу в Україні становить $50-150 за добу.

На фото: Mandra Lavandiia

Термін окупності

Термін окупності такого бізнесу становить 2-4 роки. Наприклад, глемпінг Mandra Kaniv, відкритий у червні 2021 року, згідно з фінансовим планом, окупиться у вересні 2023 року.

Залучення клієнтів

Закласти в глемпінг сенс і наповнити його так, щоб гості змогли відчувати себе там як вдома дуже важко. А ще важче зробити так, щоб люди приїздили відпочивати саме у ваш глемпінг. Тут допоможе поєднання вдалої локації та стилю глемпінгу.

Далі треба працювати над форматом залучення клієнтів. «Дуже добре для цього працюють соціальні мережі, де ви можете викладати відео та фото з глемпінгу, передаючи його атмосферу через екран. Майже 90% бронювань у Mandra Glampings приходить зі сторінки в Instagram. Решта – з сайту мережі та Booking», – зауважує Артур Лупашко.

Глемпінги мережі Mandra Glampings

Нині в мережі Mandra Glampings працюють три з п’яти глемпінгів. Це Mandra Kaniv, Mandra Hills та Mandra Lavandiia. Останній відкрили на початку серпня. Наш перший глемпінг Mandra Zatoka успішно працював два сезони у 2020 та 2021 році, але не працює вже другий рік через війну. Mandra Сhateau Trubetskoy знищили загарбники з росії.

Кожен з них має свої особливості. Вони зав’язані на місці розташування. Так, Mandra Kaniv розташований у селі Ліпляве біля Канева, на березі Канівського водосховища. Mandra Lavandiia – у селі Протопопівка, що на березі Хаджибейського лиману, серед лавандового поля. Mandra Hills у селі Річка Закарпатської області на висоті 900 метрів, посеред гір. Крім того, глемпінги мають різну стилізацію. Так, глемпи Mandra Lavandiia нагадують мушлі, Mandra Hills – куполи у різних стилях: Еверест, Кіліманджаро, Фуджі, Монблан та Говерла. А форма глемпів у Mandra Kaniv та Mandra Zatoka нагадує невеликі будиночки.

Продовження статті читайте на сайті видання MC.today.

Створення дизайн-проєкту готелю з Ribas Hotels Group. Детальніше за посилання.

Підписуйтесь на наш блог, щоб бути в курсі новин ринку гостинності!