Експерти виділяють кілька секторів, на які є попит навіть під час криз чи інших потужних викликів. Сюди можна віднести сектор нерухомості, в якому зберігають дві третини всіх коштів у світі.

Доказом цього є те, що протягом багатьох десятиліть інвестиції в будівлі та споруди вважаються одним з найнадійніших способів для збереження коштів та їхньої капіталізації. Тож, які варіанти для інвестицій у секторі нерухомості варто розглянути вже зараз, а також який об’єкт обрати, аби гарантовано вийти на прибутковість, – читайте у матеріалі 24 каналу.

Типи нерухомості та тенденції ринку

За останні 10 років на ринку нерухомості фіксували тенденцію до здорожчання капіталізації усіх видів об'єктів. Проте лише деякі з них можуть бути конкурентоспроможними у сучасних умовах. Щодо типів об'єктів нерухомого майна, то експерти виділяють п’ять основних категорій:

Джерело фото: Unsplash

Потужний виклик

Звичайно, війна Росії проти України стала потужним викликом як для нашої країни, фінансових ринків, так і для всього світу. Зокрема, повномасштабне вторгнення істотно вплинуло на обсяги інвестицій у житлові, офісні й торговельні об’єкти.

Для прикладу, портал новобудов «ЛУН» повідомляє, що у 2022 році темпи будівництва впали орієнтовно на 92%. Причини такі:

Постійні бомбардування та обстріли ворога призвели до того, що в Україні виріс попит саме на складські приміщення. Оренду цього виду об'єктів нерухомості у столиці України – Києві – в середньому оцінюють від 552,7 долара до 700 доларів за метр квадратний. На ціну впливають якість та локація складу. До того, цінник буде зростати поки на ринку не зафіксують достатніх обсягів пропозиції.

Оцінка експертів

Експерти одного із найпотужніших інвестиційних фондів України Dragon Capital відносять інвестиції у смарт-апартаменти та готельну нерухомість до категорії перспективних.

Попит на такі об'єкти стрімко злетів з початку великої війни. Адже тисячі жителів України були вимушені покинути свої домівки та шукати безпечного укриття в інших регіонах країни. При цьому йдеться про середньо- та довгострокові терміни перебування.

Тож на ринку виникла ситуація із величезним попитом та нестачею пропозиції. У Dragon Capital додали, що існують великі шанси, що із закінченням активної фази війни на ринку нерухомості зафіксують різке зростання цін та збільшення інвестицій в будівництво нових проєктів.

Туристичний сектор проходить через схожий досвід. Зокрема, у найближчі 5 – 10 років ключовим центром внутрішнього туризму стане саме захід України. Чимало інвесторів уже почали перекладати свої гроші в готельну нерухомість на Івано-Франківщині, Львівщині, Тернопільщині тощо. Головні причини:

Джерело фото: Unsplash

Нагадаємо! У Міністерстві внутрішніх справ України вважають, що знадобиться щонайменше 5 – 7 років, аби повністю розмінувати території нашої країни. Станом на другу половину червня 2022 року піротехнічні підрозділи щодня вилучали від 2 до 5 тисяч вибухонебезпечних предметів, які залишили росіяни.

Аналіз поточної ситуації на ринку та перспектив

Згідно з сучасним аналізом даних з ринку нерухомості, вартість квадратного метра в апарт-готелях або котеджних містечках у девелоперських проєктах зростає. Всього кілька років тому загальна вартість повністю укомплектованого готеля або номер в апартаментах у Буковелі становила 1000 – 1200 доларів за метр квадратний. Наразі актуальні ціни коливаються в діапазоні від 2500 – 5000 доларів за метр квадратний.

Собівартість будівництва також дорожчає. Раніше побудувати об’єкт з цегли чи бетону можна було за 300 доларів за метр квадратний. Проте на сьогодні вартість зросла до 600 – 700 доларів за квадратний метр. Додамо ще більше цифр для одного з варіантів для інвестування:

Джерело фото: Unsplash

Що варто знати про ризики

Загалом інвестиції тісно пов'язані з ризиками. Експерти виділяють кілька категорій активів за рівнем ризиків. Добре відомо, що криптовалюти називають одним із найбільш ризикових інструментів.

Ринок нерухомості не є винятком у цьому контексті, але цей сектор має попит навіть під час найскладніших викликів та криз. У сучасних умовах теж є свої ризики, які найчастіше пов’язані з керуванням об'єктами нерухомості для готельного бізнесу, пояснив СЕО та засновник мережі готелів Ribas Hotels Артур Лупашко. Виділяють кілька моментів:

Читайте продовження на сайті видання «24 Канал»

Підписуйтесь на наш блог, щоб бути в курсі всіх тенденцій ринку гостинності!