​​Статтю опубліковано у виданні Forbes.

Forbes Ukraine вперше презентує Next250 — список 250 перспективних малих і середніх компаній. Ми віримо, що майбутнє саме за ними.

«Нашу компанію знатимуть у всьому світі як виробника високоякісних товарів з України», – ділиться планами Тетяна Шелест, яка разом із чоловіком побудувала компанію SheMax, що виробляє пилотяги для манікюрних салонів і експортує їх більш як до 30 країн. Саме для того, щоб країна знала про сотні таких підприємців, Forbes Ukraine зробив проєкт NEXT 250. Мета – дослідити і показати підприємництво країни у всьому його різноманітті.

Чи вийшло у нас? Ось кілька прикладів. Виробник м’ясних снеків із виторгом 500 млн грн. Один з найбільших у світі виробників мотузки з деревної вовни. Підприємниця, яка за дев’ять років побудувала мережу експрес‑перукарень зі 150 точок у шести країнах. Виробник одягу, Goldi, який вдало конкурує з іноземними грандами фешн‑індустрії. Ми знайшли сотні талановитих і ще невідомих підприємців. Обраний до списку малий і середній бізнес ми розділили в сім категорій: виробництво (95 компаній), послуги (46), харчова промисловість (41), легка промисловість (33), креативні індустрії (18), HoReCa (11), ритейл (6). Загальний виторг 250 компаній у 2022 році – понад 39 млрд грн.

Попередній план був видавати NEXT 250 у декілька ітерацій: боялися, що знайти за два місяці 250 компаній буде складно. Складність виявилась в іншому – зупинитися на 250. Гідних претендентів було стільки, що можна було зробити і 350, і 400.

Віра Платонова, старша віцепрезидентка, регіональна менеджерка Visa в Україні, Грузії, країнах СНД та Південно-Східної Європи.

Незламний характер – хороше словосполучення для опису списку NEXT 250 під час великої війни. «Я не зупинюся і робитиму все, аби підприємство далі працювало», – говорить Олександра Українець, співзасновниця харківської компанії «Санімед», виторг якої з 472 млн грн впав у 22 рази. Після релокації бізнес уже обростає новими клієнтами. Інший кейс: 26 квітня виробник плитки та керамограніту зі Слов’янська Zeus Ceramica заповнив заявку до списку Forbes NEXT 250, 5 травня дві російські ракети Х22 ущент зруйнували успішний експортний завод із 20‑річною історією. «Переможемо, відбудуємо», – говорить засновник компанії Віктор Левіт.

Найбільше МСБ підприємств з нашого списку з Києва. Майже кожна десята компанія – з Харкова. Понад десять зі Львівщини, Дніпра, Одеси, є цікаві з Вінничини, Хмельницького, Волині. Чимало бізнесів із прифронтової зони і міст, які були під окупацією.

Український малий і середній бізнес продовжує створювати товари і надавати послуги, попри виклики війни, а ми продовжимо розповідати протягом наступних місяців історії компаній з першого списку NEXT 250.

Як Forbes відбирав кандидатів для списку Next250

До списку потрапили компанії з річним виторгом від 10 млн грн до 1 млрд грн (через перевищення верхньої межі до списку не було включено деякі відомі компанії та мережі закладів). До NEXT 250 не потрапили компанії, які входять у фінансово‑промислові групи, українські представництва міжнародних компаній (або якщо контрольний пакет у компанії належить іноземному інвестору), компанії державної форми власності. IT‑компанії та технологічні стартапи Forbes оцінюватиме в іншому проєкті – рейтингу стартапів від Forbes Ukraine. Деякі підприємці попросили не включати їх до списку, ми це врахували.

У переліку чимало бізнесів із регіонів, які сильно постраждали від обстрілів РФ або окупації, відповідно їхній виторг у 2022 році значно просів. Але ми віримо в характер і майбутнє цих компаній.

Повний список Forbes Next250 читайте за посиланням.