Стаття опублікована на сайті «NV Бізнес».

Автор: Артур Лупашко, засновник Ribas Hotels Group

Побудувати готель в Україні під час війни та швидко його окупити можливо, якщо вибрати регіон правильно.

Попри війну хочу нагадати, що Україна — найбільша за площею країна Європи з високим потенціалом туристичного дозвілля: морський відпочинок, гірський туризм, спортивні лижі, реабілітаційно-лікувальні санаторії, термальні джерела, подорожі серед багатої археологічної та релігійної історії країни, експедиції до Чорнобильської зони, діловий туризм до центрів фінансів та виробництва. У нашій країні розташовані 8 об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Усе це дає країні перспективи швидкого відновлення після закінчення війни, а також повернення в Україну міжнародних компаній та поновлення міжнародного туризму. І до цього потрібно готуватися вже зараз. Будівництво готелів у західних регіонах нині може стати вигідною інвестицією, адже попит неодмінно буде, і ринок демонструє здорожчання.

Вартість будівництва готелю в Україні

Ribas Hotels Group провели дослідження, згідно з яким визначили, що собівартість спорудження житла в динаміці збільшується на +16,1% щорічно через зміни вартості будівельних матеріалів та оплати праці робітників, впровадження сучасних технологій (панорамне скління, навісні фасадні системи), автономних та передових інженерних систем (теплові насоси, генератори, сонячні панелі, кондиціювання, вентиляція, центральний пилосос).

На тлі великої пропозиції вимоги реальних інвесторів до матеріалів, громадських зон, інфраструктури підвищуються, що спричиняє додаткове підвищення вартості об'єктів.

На візуалізації: апарт-готель Logos Home Apartment (м. Яремче, Івано-Франківська область).

Тож, за даними Hotel Franchise Development Cost Guide, ціна будівельно-монтажних робіт (без урахування вартості землі) у міжнародних готелях нині становить:

Вартість оздоблення та інженерії:

Вартість меблювання та обладнання:

Сукупні витрати з будівництва готелю:

У складі портфеля брендів майже кожної міжнародної готельної мережі сьогодні присутні варіанти з сервісними апартаментами або номери з можливістю довшого перебування: Hilton Hotels & Resort (Homewood Suites), InterContinental Hotels Group(Staybridge Suites, Candlewood Suites), Accor Hotels (Adagio), Mariott Hotels (Residence Inn, Townerplace suites, Homes & Villas) тощо.

Варто зауважити, що вартість створення готелів/апартаментів під керівництвом міжнародних готельних мереж у середньому в 1,5−3 рази вища за вартість українського продукту за аналогічного рівня якості.

Продовження читайте на сайті «NV Бізнес».

Переваги співпраці з Ribas Hotels Group при розробці девелоперських проєктів. Детальніше за посиланням.

Підписуйтесь на наш блог, щоб не пропустити цікаві новини ринку гостинності!